© Gates Merkulova Architects, LLP   All rights reserved
Rio Lerma 333
Mexico City

The court provides natural light and ventilation to the interior offices. It is lined on three sides with a living green screen of vines, which transforms it into a walled garden while offering a degree of privacy to the offices overlooking it. The existing elevator lobbies on all floors are extended to the edge of former exterior stair landings to make room for reception areas and to create a sense of arrival. The fourth wall of the courtyard - the elevator lobby wall - is made up of frameless glass panels that can be folded back, opening up the reception areas to balconies planted with aromatic flowers. The existing water cistern in the court is submerged below grade; the rainwater collected in it is used to nourish the new green walls. A small fountain cools the air and creates a soothing sound mask.