© Gates Merkulova Architects, LLP   All rights reserved
Crosby Street
SoHo, New York

When this SoHo loft building was converted to residential use, not much thought was given to how the roof space would be used. Rather than allocating parcels of the roof to each tenant, we proposed a site-specific zoning diagram that identified developable and non-developable areas. As a result, the lower-floor residents would still have access to common roof deck space while, at the same time, access to views and direct sunlight would be ensured for everyone.

Although the building area could not be increased, additional height for the upper floors could be achieved by displacing space. This would have the added benefit of creating exterior courts and drawing light down into the upper levels of the building. A certain freedom of design is thus allowed for each tenant, and the building would eventually grow it's own small roofscape of miniature towers.